A descifrat codul bandelor de stradă, punându-şi viaţa în pericol. A adunat totul într-o carte-document lansata la Arad

Prezente în Italia şi cercetate timp de şapte ani de sociologul criminolog Luca Vincenti, bandele de stradă,  încep să se răspândească şi în alte ţări, printre care şi România. 

Pentru a demonstra că fenomenul există, în urmă cu mulţi ani, Luca Vincenti s-a apucat pe cont propriu de cercetare. Aşa s-a născut cartea- document „Bandele de Stradă” care se va lansa luni, 5 februarie 2018, ora 11,00, la Arad.
Este vorba despre o carte-document – monografie de criminologie, un  studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările înfiltrându-se în ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze. S-a luptat să demonstreze că aceste bande există, că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj. Luca Vincenti ne vorbeşte despre valori, norme, mentalitate, despre modul în care sunt botezaţi cei noi intraţi în bandă, despre sexul la care sunt supuse femeile, despre veterani şi modul în care aceştia se comportă în închisoare. Nu în ultimul rând, autorul relatează şi despre cazul bandelor ultra și Naziskin.  Aflăm din carte, modul în care tinerii care fac parte din bande se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.

Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reușit să descifreze codurile bandelor și să demonstreze că în Europa ele există.    

„Realizam un video-documentar despre cursele clandestine (curse de maşini), fapt ce mă făcea să umblu mult noaptea pe jos sau cu maşina. Ideea mea era aceea de a intervieva “runner-ii”. Această cercetare nu am terminat-o niciodată; de fapt în acea noapte acum 15 ani, o vineri în jurul orelor 4-5 dimineaţa am asistat la o încăierare cu arme între două grupuri de imigraţi sud-americani. Aceştia erau numeroşi şi bine organizaţi. Modalităţile acelei încăierări m-au făcut să intuiesc ca nu puteau fi ocazionale, aşa cum demonstrasem deja în cartea despre bandele de hooligans. Acel episod din faţa discotecii m-a făcut să uit de video-documentarul despre cursele ilegale şi din ziua următoare (pentru şapte ani) am început să mă documentez despre fenomenul bandelor de stradă. Nu aveam nici răspunsuri, nici probe care să ateste existenţa lor. Ştiam că existau în America, dar în Italia erau necunoscute. Necunoscute pentru media, pentru forţele de ordine şi nimeni până atunci nu vorbise despre ele. Pentru câţiva ani am reuşit să acumulez doar cunoştinţă teoretică (ceea ce se întâmpla în America) şi cu toate că petrecusem multe nopţi albe prin oraş, de bande nici măcar umbră. Vroiam să-i intervievez şi să-i conving să-mi explice cum trăiau, valorile lor, finalităţile de bandă şi daca acestea din Genova erau la fel ca cele din New York şi Chicago”, povesteşte scriitorul. 

Adauga comentariu