Grevă generală la Dacia. Declarații lideri de sindicat: Vremea negocierilor a trecut!

Situaţia este tot mai tensionată la Dacia şi pentru prima dată după foarte mult timp, liderii sindicali vorbesc cu subiect şi predicat despre declanşarea grevei generale. În această dimineaţă am stat de vorbă cu viceliderul sindical, Ion Iordache, acesta afirmând că vremea negocierilor la Dacia a trecut. "Vremea negocierilor la Dacia a trecut. A fost o perioadă agitată, am avut săptămâna trecută întâlnirea de conciliere la ITM, iar acum urmăm paşii privind declanşarea grevei generale", a precizat Ion Iordache pentru Știri de Argeș.

Joi se hotărăşte dacă se declanşează greva generală la Dacia

Ultima dată când la Dacia a fost declanşată greva generală se petrecea în primăvara anului 2009, la fel ca şi acum, principalul motiv de nemulţumire fiind legat de creşterea salarială. Iată că după aproape un deceniu la Dacia se vorbeşte din nou despre greva generală. Numai că datele problemei s-au schimbat cu mult în acest interval de timp. Dacia a înregistrat în fiecare an o cifră de afaceri impresionantă, iar veniturile la Dacia au crescut în mod constant. Cert este că ultimii ani au adus multe realizări, dar au fost şi momente pline de tensiune, momente ce ridică reale semne de întrebare cu privire la viitorul fabricii. Vorbim aici despre Autostrada Piteşti - Sibiu ce a devenit o Fata Morgana, dar şi despre procesul de robotizare în interiorul fabricii, motiv pentru care tot mai mulţi angajaţi sunt disponibilizaţi. Cu acest spectru deloc încurajator, liderii de sindicat de la Dacia nu renunţă nicio clipă la cererile lor şi afirmă că joi se va decide dacă va fi declanşată greva generală. "Joi va avea loc o întâlnire finală la care vor participa 500 de persoane şi vom supune la vot dacă declanşăm sau nu greva generală. Joi, angajaţii de la Dacia vor vota pentru viitorul lor sau împotriva acestuia. Nu mă mai aştept la vreo ofertă care să vină peste noapte şi să schimbe lucrurile în vreun fel anume", a declarat Ion Iordache. 

Conducerea a propus o mărire a salariilor cu 100 de lei

Întrebat despre oferta făcută de conducere privind mărirea salariilor, răspunsul lui Ion Iordache a fost unul prompt. "Ne-au propus o creştere a salariilor cu 100 de lei, ori aşa ceva nu putem accepta. Venitul la Dacia pentru un angajat este undeva la 2500 de lei şi este cel mai mic în industria construcţiilor de maşini. Nu mai putem accepta aşa ceva. Nu mai vreau ca noi să fim daţi ca fiind fabrica din acest domeniu cu cele mai mici salarii", a concluzionat Ion Iordache. 

 

Nemulţumiţi de calitatea mesei de la cantină

De-a lungul timpului nu puţine au fost cazurile în care angajaţii de la Dacia s-au plâns şi de calitatea mesei de la cantină. Acest lucru a fost confirmat şi de către Ion Iordache, acesta afirmând că lista revendicărilor conţine 18 puncte, printre care se află şi creşterea calităţii mesei servite la cantină. Cu alte cuvinte, sindicaliştii vor să crească suma aferentă mesei servite de angajaţi, tocmai pentru a spori şi calitatea hranei.  

 

Adauga comentariu