Strigătul deznădăjduit al pacienților care suferă de CANCER: NU MAI AVEM MEDICAMENTE, ultima noastră șansă la VIAȚĂ

Lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer înseamnă însăși scăderea șansei de a trăi. Un pacient care trece prin cumpăna vieții sale transmite, prin intermediul redacției ȘtirideArgeș.ro, un sfâșietor semnal de alarmă către Ministerul Sănătății, pe care îl redăm în totalitate.

Este luni. Mi se mai explica inca o data toata polologhia cu chimio. Mi se explica clar la ce stari sa ma astept. Incepe o distractie care va dura sase luni.Stiu ca aceasta chimioterapie este salvarea mea, deci vreau sa incep odata!Urmeaza o perioada din viata mea in care devin constienta de cat de tare sau de incet imi bate inima si in care apreciez si zece minute in care ma simt bine. Ajung sa realizez de cat de putin am nevoie sa ma bucur.Ma duc in sala de tratament.Atomsfera cam sumbra , adica in afara de asistente ,care sunt foarte dragute nimeni nu zambeste….pacientii asteapta linistiti si tacuti.

Dintr-o data,in salonul micut cu sase paturi si trei fotolii apare domnisoara doctor,Dumnezeul celor 15 pacienti(cate doi in fiecare pat si cate unul in cate un fotoliu)  din seria aceasta. Ni se impart acele speciale pentru chimioterapie,cu rugamintea ca pentru data viitoare sa ne cumparam singuri pentru orice eventualitate,s-ar putea ca spitalul sa nu mai aiba.Bun,le cumparam se gasesc in farmacii,este ok. Dar adevarata problema abia acum incepe.Ni se comunica faptul ca medicamente generice esentiale in schemele de tratament(Cisplatin,Calciu folinat,etc) pur si simplu nu sunt de gasit in spitalele si farmaciile din Romania.

Toata lumea intra in panica,se fac schimburi de numere de telefon,in cazul ca cineva gaseste pe undeva sa achizitioneze pentru toti cei prezenti.Azi se vor folosi ultimele rezerve ale spitalului asadar peste doua saptamani la urmatoarea cura de chimioterapie,totul este ambiguu,va trebui ca citostaticele lipsa sa fie inlocuite cu alte combinatii de medicamente care nu au acelasi efect. Situatia a devenit dramatica, bolnavii de cancer din Romania nu-si mai pot continua tratamentul din cauza lipsei medicamentelor.Viata multora dintre ei este pusa in pericol pentru ca medicamente vitale in tratarea bolii lipsesc din Romania.


In alta ordine de idei,sotul meu primeste un pont ,anume ca o farmacie din Bucuresti mai are ceva Calciu folinat pe stoc.Imediat se mobilizeaza,ia o cutie frigorifica(pentru ca acest medicament implica niste conditii speciale de transport) si fuga la farmacia cu pricina.Din pacate,nu au fost decat sase fiole,putin,mult prea putin, chiar si numai pentru mine,dar pentru toti cei prezenti?...La urmatoare sedinta de chimioterapie sunt asigurata de tratament.Dar ceilalti?Dar la celelalte sedinte? Ce vom face? Suntem condamnati la moarte de doua ori? O data prin natura bolii si o data prin lipsa de medicamente?Ce avem de facut? sa renuntam la tratament? Sa renuntam la viata ?

 

Adauga comentariu