Video.Cum își petrec copiii vacanța? La Școala de Arte și Meserii Pitești, sute de micuți iau lecții de dans, canto și pian. La secțiile din comune, elevii învață olăritul, dogăritul și mai nou - fierăritul

Pe timpul verii, Școala de Arte și Meserii Pitești defășoară cursuri gratuite pentru copii, atât pentru cei din oraș, cât și pentru cei de la țară. La prima oră, micii cursanți se aflau deja în sala de canto, unde exersau un cântec din folclorul argeșean. Să le ascultăm vocile cristaline...Directorul instituției, Elena Iagăr se declară mulțumită de interesul pe care îl arată copiii, dar mai ales părinții pentru diverse activități, cu atât mai mult că în vacanță cursurile sunt gratuite. Mulți continuă să vină și de la toamnă, când toate activitățile sunt cu taxă.

Elena Iagăr, director Școala de Arte și Meserii Pitești:

“In anul I se achită o taxă de 313 lei care se plătește integral. Apoi în anii II și III, iar în cazul anilor de studiu IV și V, ne referim aici la cei care studiază vioara și pianul, taxa este de 290 de lei și se plătește în două tranșe. Avem două tipuri de secții -  la sediu și externe. Secțiile externe sunt organizate în diferite comune, în colaborare cu primăriile și vizează meșteșuguri ca: țesut, cusut, împletituri nuiele, sculptură, olărit, dogărit iar de anul acesta și fierărit, o secție unică în sud-estul Munteniei, care va fi înființată în comuna Coșești, chiar în curtea unui meșter localnic. Copiii din mediul rural înscriși la activitățile noastre nu plătesc nimic. Prin protocolul de colaborare, primăriile achită școlii noastre o taxă de 4.500 lei pe an.”

Dacă meseriile sunt căutate mai mult de tinerii din mediul rural, copiii din Pitești își doresc să studieze canto și instrumente muzicale. Cei mai mulți cursanți sunt înscriși la orgă, asta și pentru că pe viitor se gândesc să devină instrumentiști de nunți. 

Elena Iagăr, director Școala de Arte și Meserii Pitești:

“La secțiile de la sediu avem 1 060 de copii și tineri înscriși, iar la cele externe peste 400. Nu ne putem plânge de lipsa de activitate, mai ales vara când toate cursurile sunt gratuite, unii dintre copii înscriindu-se la mai multe activități. Suntem curioși câți vor mai reveni la toamnă…ei acum le încearcă pe toate.”

Dansurile populare sunt și ele extrem de solicitate. La ora vizitei redactorilor Știri de Argeș, am găsit grupa începători. Stângaci, dar serioși copiii încercau să țină pasul cu indicațiile profesorilor, și le-a ieșit…

Adauga comentariu