În ATENȚIA ministrului RAED ARAFAT: La incendiul de la Cetatea Poenari s-a cărat apă cu bidonul! Pompierii nu au avut saltele pentru tabăra de noapte. Hidrocentrala Vidraru, pericol maxim de explozie - evitat doar cu eroism și dotări SLABE!

Incendiul de la Cetatea Poenari Argeș a fost lichidat după zile întregi de luptă cu focul. Acesta a izbucnit duminică la baza cetății și a fost stopat abia ieri. Sute de pompieri din Argeș plus alte județe au acționat non stop. Misiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât Inspectoratul Județean de Urgență Argeș nu are dotările necesare unei intervenții de asemenea amploare.

 
Pericolul de explozie a Hidrocentralei Vidraru, evitat cu dotări rudimentare
 
Însăși organizarea taberei de noapte pentru personalul venit la fața locului a fost o provocare, deoarece nici măcar saltele suficiente nu au existat, ca să nu mai vorbim de paturi, toalete ecologice sau ustensile de pregătire a hranei. De altfel, voluntarii și pompierii au cărat apă cu bidoanele de 5 litri.

Pericolul a fost extrem de mare, deoarece în apropiere se  află Hidrocentrala Vidraru un obiectiv de interes național, plus rezervoare cu ulei. Și survolarea spațiului aerian a fost dificilă din cauza firelor de înaltă tensiune.
 
Pompierii și voluntarii izolați de flăcări. Nu există măști de protecție
 
Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu a povestit un moment cu adevărat dramatic, care se putea transforma într-o tragedie: “Vorbeam la telefon cu oamenii care erau sus. La un moment dat, din cauza vântului, incendiu s-a extins, iar oamenii au rămas blocați. A fost dramatic. Nu știam ce să mai facem pentru a-i scoate e acolo.
Pentru mine a fost şocant. Cand au ramas cei 11 sus am realizat cã nu exista nici măcar o mascã de gaz în dotarea ISU. Am început, încã de anul trecut, un plan multianual de dotare a ISU Argeș. ”
 
 Cu toate acestea, Dan Manu și-a început declarațiile despre incendiul de la Poenari mulțumindu-i Secretarului de stat în MAI, Raed Arafat pentru coordonare.
Întrebați de redactorii Știri de Argeș dacă în timpul coordonării de la București, ministrului i s-au comunicat și lipsurile din dotarea ISU Argeș, autoritățile au evitat răspunsul. Poate este cazul ca ministrul în mandatul căruia s-au petrecut atâtea catastrofe să afle cu ce se confruntă cei care își riscă viața zi de zi și care lucrează cu echipament vechi și insuficient.
 

 
Posibile cauze ale incendiului
 
Deși este devreme să se pronunțe, cercetările aflându-se în desfășurare, pe baza mărturiilor unor cetățeni, pompierii și polițiștii iau în calcul trei ipoteze:
 
1. Un grup de turiști a aruncat cu petarde pentru a speria urșii, deși în apropierea cetății nu a mai fost semnalată prezența lor de ceva vreme
2. Focul lăsat nesupravegeat în urma unui grătar
3. O țigară aruncată la întâmplare, sau un chibrit 
 
În privința grătarelor, președintele CJ, Dan Manu spune că a fost șocat de faptul că în timp ce pompierii se luptau cu focul, pe malul râului ce curge pe partea dreaptă a drumului, oamenii cu copii făceau grătare și ascultau manele nestingheriți de prezența incendiului. Știri de Argeș a atras atenția asupra acestui aspect exact cu o săptămână înainte de izbucnirea incendiului. https://www.stiridearges.ro/la-poalele-cetatii-lui-vlad-tepes-domnesc-rahatul-si-pet-urile-cum-nu-vii-tu-tepes-doamne-ca-punand-mana-pe-ei
 
Evenimentul de la Poenari este o premieră națională iar forțele angrenate (pompieri, jandarmi, Salvamont, polițiști, voluntari) merită întreaga recunoștință, mai ales în condițiile în care principala tehnică din dotare a fost bidonul de 5 litri.

 

 

 
 
 

 

Adauga comentariu