Basme de adormit COVIDu'

Basmele pentru copii post-COVID-19 vor începe toate aşa: “A fost odată, ca niciodată, un Împărat care trăia peste şapte mări, şapte munţi, şapte râuri, şapte ţări şi şapte declaraţii pe proprie răspundere”...

Basmele pentru adulţi le scriu infantilii de la guvernare. Azi ne-a citit Ludovic Orban un basm despre “Economia României cea Cenuşăreasa şi Renaşterea din căderea economică provocată de coronavirus”.

Deci se făcea că după ce Maştera PSD cea Rea i-a furat Economiei condurul de cristal, a venit COVIDul cel Păcătos şi două luni s-a jucat cu condurul de cristal până l-a scăpat pe jos şi bucăţi l-a făcut. Dar a intervenit Prinţul PNL cel Frumos şi acum se străduie să lipească ţăndările la loc. Şi se făcea că se pregătea de pregătirea “măsurilor economice de susținere a reluării economice și trecere cât mai rapidă peste căderea economică provocată de coronavirus” şi “reluarea activității economice și aducerea economiei la stadiul de dinaintea crizei”.

Prinţul PNL cel Frumos cânta din mandolină sub geamul Economiei României cea Cenuşăreasa:

“Primul pilon al reconstrucției economice pe care îl gândim este pilonul investițiilor publice. Aici încercăm să cumulăm toți vectorii pentru a asigura investițiile mari în proiectele de infrastructură, sănătate, agricultură etc. (...) Noi va trebui să dimensionăm aceste măsuri în funcție de resursele financiare pe care le avem sau pe care le putem accesa.” Tra-la-la şi Tra-la-la!

După care i-a cerut să-i arunce pe geam nişte bani, să aibă şi el de-o investiţie într-o pensie specială la un bunic amărât fost general de securitate:

“Analizăm emiterea unei emisii de obligațiuni, de titluri de stat care să fie cu adresabilitate către cetățeni, o operațiune mai amplă prin care să creștem capacitatea de susținere financiară.”

După care şi-a luat mandolina şi s-a dus să cânte la altă masă cântecelul acela cu “vom face, vom drege”.

Noi, înspre anul trei mii, când COVIDu nu va fi, “vom mobiliza un milliard de euro către IMM, fie pentru capital de repornire a activităţii, acolo unde activitatea a fost întreruptă, fie pentru susţinerea investitiilor. (...) vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și care revin în companii. Vom acorda plata unei sume pentru susținera companiilor, NU am stabili încă suma, dar va fi între 35 -45 % pentru reluarea activitații. Vom prelungi durata de şomaj tehnic până la 1 iunie, dar numai pentru companiile unde se mențin restricțiile.”

După care s-a dus să se laude că a dat de muncă la 350 de mii de români “care au revenit din țările unde lucrau și acum caută locuri de muncă”.

Ei le caută, el le oferă, dar niciodată oferta nu e acolo unde se caută. Nu e vina lui.

Dar cât timp Făt PNL cel Mumos cânta la mandolină ce cânta, Chelarul Cîţu, să arate ce se fumează pe la adunările Divanului, apăru în Piaţă.

"Toţi românii trebuie să ştie că România este poate singura ţară din Uniune care va avea creştere economică în primul trimestru. Vom avea cifrele în câteva zile şi veţi vedea. Vom rămâne şi după această criză cu creştere economică în primul trimestru", a spus acesta în duruit de tobe. Apoi încălecă pe un purice potcovit cu un deficit de 732,4 milioane euro şi dispăru în zare.

Din păcate, în basmele pentru adulţi, după ce Prinţesa sărută Broscoiul şi aceasta se transformă în broască râioasă. Şi, după cum se ştie, politicienii înghit, pe nemestecate, broaşte râioase.

Şi, gata!

Adauga comentariu