Câinii de la Smeura, cel mai mare adăpost din Europa, folosiți de străini în terapii cu bătrâni și copii cu probleme. Argeșul nu este interesat de această procedură care dă rezultate excepționale

Adăpostul de câini de la Smeura se află la numai la câțiva km de Pitești, în comuna Moșoaia, sat Smeura și este cel mai mare centru din Europa. Biobaza se întinde pe o suprafață de peste 4 ha, adăpostind în prezent 5 424 de câini în 33 de padocuri, zone de carantină, recuperare și zone special amenajate pentru pui și mame cu pui. De asemenea câinii cu probleme speciale au parte de un spațiu amenajat pentru nevoile lor. Biobaza de la Smeura trimite peste hotare câini care sunt folosiți în terapii cu persoane în vârstă dar și pentru copiii cu dizabilități. Argeșul nu este însă interesat de această procedură care se folosește în toate țările civilizate.

Terapii pentru copiii cu dizabilități făcute cu cățeii de la Smeura

Ana Maria Voicu, director adăpost: “Am vrut să demonstrăm că și cățeii maidanezi dau rezultate excelente în terapii cu micuți cu probleme sau cu vârstnicii aflați în centrele de bătrâni, nu numai câinii de rasă. Peste tot pe unde am trimis, rezultatele au fost excelente. Gândiți-vă că un copil care nu are încredere în el și care nu socializează dacă vede un câine foarte frumos, arătos și mai complexat se va simți de perfecțiunea animăluțului. Așa de un cățel mai puțin prezentabil se va atașa mai repede. Și pisicuțele sunt folosite în școlile speciale. Spre exemplu, daca un copil este timid și nu vrea să citească lecția de față cu alți elevi, este băgat într-o cameră cu pisici unde le citește acestora. La noi nimeni nu este interesat de acest aspect.”

Biobaza de la Smeura a sistat adopțiile, cu excepția celor internaționale. După ce-i adoptă, românii fie îi “returnează” ca pe un produs defect, fie îi abandonează


Biobaza de la Smeura funcționează cu sprijinul unei asociații din Germania, care sponsorizeză tot -  de la salariile celor 90 de angajați, până la hrana câinilor. Pe timp de vară, la Smeura se consumă două tone de hrană pe zi, iar iarna trei tone pe zi, constând în bobițe și conserve. Foarte puțini argeșeni sunt interesați să doneze, doar câteva persoane sub anonimat trimit bani pentru îngrijirea animalelor. În schimb, românii se pricep foarte bine la “returnarea produsului.” După ce adoptă un cățel, de multe ori acest suflet chinuit de lipsa afecțiunii este adus înapoi, sau și mai rău, abandonat pe drumuri. Motivele sunt dintre cele mai penibile: Ba că latră prea mult, ba că latră prea puțin, ba că s-a speriat bunica…ba... ba... ba...și uite așa biata vietate trece printr-o nouă traumă. 

 Campanii de sterilizare gratuite

La Biobaza de la Smeura se fac sterilizări gratuite atât la căței cât și la pisicuțe. De asemenea, există un laborator mobil care se deplasează prin comunele din județ, însă prea puțini primari sunt interesați, deși procedura este gratuită.  Cu toate acestea, deținătorii de animale de companie de la țară s-au prezentat la cabinetul mobil. Cunoscut este cazul unui bătrân de 81 de ani care a mers pe jos mai mulți kilometri pentru a-și aduce cățelușa la sterilizat. Bărbatul, din comuna Bălileşti, în vârstă de 81 de ani a venit cu căţeluşa lui, cu lanţul pe post de lesă, 7 km, pe jos, până la locul campaniei. Acesta a ţinut ca mica lui prietenă să scape de toate problemele pe care le atrage lipsa unei sterilizări, şi pentru asta a fost dispus să bată cale lungă până la caravana asociaţiei care a demarat acest program. Campania de sterilizare gratuită în mediul rural continuă.

 

Adauga comentariu