În ce condiții poți fi amendat de Poliția Locală pentru încălcarea normelor rutiere

Dacă până în anul 2017, în cazul în care constatau o încălcare a regulilor de circulație, iar șoferul nu era prezent la mașină, polițiștii locali puteau  solicita propietarului autovehiculului date despre cel care a condus mașina, urmând ca ulterior să trimită amendă prin poștă, acum, acest lucru nu mai este posibil.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (numărul 11/2017), care spune că polițistul local nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, ci doar polițistul rutier:

"Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate." 

În urmă acesteți decizii, polițiștii locali pot constata contravenţii, respectiv aplica sancţiuni în situația încălcării prevederilor legale referitoare la opriri, staționări, parcări, accesul interzis, precum şi în ceea ce priveşte accesul cu un anumit tonaj, pe un anumit sector de drum, doar atunci când conducătorul auto este prezent la mașină.

Ce se întâmplă acum, în cazul în care polițistul local nu îl găsește pe șofer la mașină?  Pentru a lămuri aceste aspecte, Știri de Argeș a solicitat un punct de vedere din partea Poliției Locale Pitești. 

Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești, spune că la nivelul municipiului Pitești există un protocol între instituția pe care o reprezintă și poliția națională, care se aplică în astfel de cazuri.

"Există un protocol între Poliția Locală și Poliția Națională. În cazul în care șoferul nu este la mașină, noi lăsăm acele înștiințări în parbriz, în care îl rugăm să vină la sediul Poliției Locale Pitești, în termenul stabilit de agentul care constată contravenția, să prezinte documentele. Dacă respectivul conducător auto nu se prezintă la noi, înaintam poliției naționale o adresă în care îi înștiințăm despre ce s-a întâmplat în speță respectivă, iar poliția națioanală îl identifică și îl sancționează.",

a declarat Bogdan Aristănțoiu.

 

Adauga comentariu