Cel mai curat primar

Recunoașteți, vi s-a întâmplat și vouă să ajungeți acasă și să găsiți în buzunar un pix de la lucru. Nu că l-ați furat, pur și simplu s-a nimerit să ajungă la voi în buzunar. Sau să găsiți prin buzunare un stick de memorie, un laptop sau, de ce nu, o imprimantă. Poate nu vi s-a întâmplat chiar vouă, dar există colegi de țară care suferă de maladia asta.

Cum e domnul Gheorghe Milia, fost primar al comunei Butea din județul Iași, care, după ce a pierdut alegerile locale din 2016, s-a gândit să nu plece cu mâna goală din Primărie.

„În august 2016, poliţia din Târgu Frumos a fost sesizată că Milia sustrăsese mai multe bunuri, „aragaz, arzător, calculator, laptop şi două bidoane de 40 de kg cu soluţie de curăţenie” aparţinând primăriei Butea.”, scrie ziaruldeiasi.ro.

Doamnelor și domnilor, îmi face o deosebită onoare să ofer premiul „aragazul de aur” domnului Gheorghe Milia, pentru excelentele rezultate din timpul mandatului de primar, dar mai ales pentru activitatea de după. Dacă românul mai duce acasă o agrafă de birou, domnul Milia și-a dorit mai mult victoria și a plecat acasă cu aragazul. Respect, maestre!

Și nu i-a fost suficient, dar a mai luat și un arzător, că nu se știe niciodată când ai nevoie. Și dacă tot era în zonă, s-a agățat și de un laptop, un calculator și de două bidoane cu soluție de curățenie, că sunt bune la casa omului. Chiar nu înțeleg de ce nu a fost reales, la cât de gospodar e. Omul a făcut curat în Primărie!

Dar speța e mai complicată de atât. „Cele două bidoane cu substanţe destinate curăţeniei, în valoare totală de 1.950 de lei, fuseseră date, fără acte, parohiei „Sf. Treime” din localitate. Pentru celelalte bunuri, procurorii aveau să constate că nu există probe că ar fi fost însuşite de fostul primar. Ca urmare, a fost întocmit un alt dosar penal, Milia fiind trimis în judecată în martie 2020 doar pentru cele două bidoane predate parohiei.”, mai scrie ziaruldeiasi.ro.

Cauza domnului fost primar este însărcinată și naște niște aspecte. Ce s-a întâmplat cu aragazul, arzătorul, calculatorul și laptopul? Că doar poliția a fost sesizată că stimabilul Milia și le-ar fi însușit. Le-a returnat? Li s-a pierdut urma? S-a făcut o mică înțelegere? Adică, mi-e greu să cred că poți rătăci un aragaz. Dar poate procurorii au ars gazul degeaba și n-au reușit să strângă suficiente probe.

Sau poate pur și simplu a fost o neînțelegere, iar domnul primar e mai curat decât o stradă spălată pe ploaie. Curățenia sufletească a omului se vede și din gestul său emoționant: n-a păstrat pentru el cele două bidoane cu soluție de curățenie, ci le-a oferit parohiei din localitate. Avem, așadar, un Robin Hood modern, care a luat de la bogații din Primărie și a dat săracilor de la biserică. Niciodată vorba „a luat, dar a și dat” nu a fost mai plină de semnificații.

Și după toate astea, s-a trezit judecat de semenii lui, el dorind doar să trăiască într-o lume mai curată: „Judecătorii din Paşcani l-au condamnat pe Milia la 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa a fost pronunţată pe 15 decembrie anul trecut, o săptămână mai târziu fostul primar declarând apel împotriva ei. Magistraţii Curţii de Apel au stabilit un prim termen de judecată pe 9 martie.”, încheie ziaruldeiasi.ro.

Epistola ex-primarului Gheorghe Milia către parohie: „Am dăruit două bidoane de 40 de kilograme cu soluție de curățenie, pentru curățarea sufletelor.”

Adauga comentariu