Cele cinci stadii ale beţiei de putere

Bravo, aţi câştigat alegerile! În sfârşit s-a încheiat marea luptă antipesedistă din perioada 2016-2020 şi i s-a aplicat Partidului Social Democrat o usturătoare victorie şi la aceste Parlamentare.

Păi, degeaba am fost gazaţi noi la „Girafă” la 2018? Degeaba am mărşăluit pe străzi şi ne-am vărsat mucii prin pieţe şi invectivele şi dispreţul pe Facebook?

Nu. De aceea e timpul să ne bucurăm şi noi de roadele acestei victorii de pe locul doi, trei şi cinci, să facem o majoritate şi să accedem la Putere.

Să bei din pocalul Puterii, este ca şi atunci când bei alcool. Te prosteşti de la primul pahar. Ceea ce bei pune stăpânire pe tine, dar măcar eşti simpatic, chiar suportabil. Dar, cu un pahar la bord, nu se consideră nici că ai fi beat, nici că eşti alcoolic. Eşti doar în primul stadiu al beţiei.

Acum să vă zic ceva. Există o “Constituţie a beţivilor” care spune că pentru a nu fi considerat beat, beţiv, sau chiar alcoolic, fiecare om are dreptul la un pahar. Dar, ce te faci, că după ce bei un pahar, toată lumea susţine că eşti alt om. Alt om, alte drepturi. Aşa că şi acesta are dreptul la un pahar. Prin urmare, în spatele fiecărui om, aşteaptă la coadă, după dreptul la un singur pahar, un lung şir de fraţi gemeni.

Revenind, în primul stadiu ești numai deștept şi chiar inteligent. Brusc devii expert în orice subiect de discuție cunoscut din Univers. Știi că știi orice și de aceea dorești, cu generozitate, să-ți împarți cunoștințele cu toți cei care vor, nu vor, doresc, nu doresc să te asculte, te ascultă, că se află la masă cu tine.

În acest stadiu tu ai întotdeauna dreptate şi, desigur, persoana cu care discuți nu știe nimic. Acest stadiu devine interesant când toți cei de la masă devin şi deștepți, şi inteligenți, din punctul lor de vedere, respectiv, ceilalţi comeseni devin extrem de ignoranți şi de proști.

Cred că negocierile pentru alcătuirea noii alianţe de guvernare au trecut de acest stadiu din momentul în care Orban a început să se creadă mai deştept decât Iohannis şi l-a nominalizat ca premier pe Cîţu.

Cu Cîţu ca propunere de premier, cred că deja suntem în stadiul doi al beţiei, cel în care devii atractiv. Acesta este stadiul în care realizezi că ești cea mai atractivă persoană din crâșmă (pardon, negocieri pentru portofoliile noii Alianţe de Guvernare) și toată lumea (în special cei cu care negociezi) te admiră. Toți te admiră și doresc să discute cu tine. În mod cert ești cel mai deștept (în continuare și pentru totdeauna), așa că poți discuta despre orice subiect. Chiar şi despre cum nu poţi să dai ceea ce ţi se cere.

Băiete, încă un rând din ce s-a băut până acum!

După care devii bogat şi generos. Dai portofolii şi sinecuri la tot cartierul, deoarece ești convins şi chiar știi că ai buzunarul fără fund. Poți face pariuri cu privire la orice, deoarece ești în continuare deștept (deci, în mod firesc şi natural vei câștiga orice pariu: cu Sănătatea, Cultura, Educaţia). Oricum, nu contează dacă pierzi. Ai uitat: ești bogat?! Și cea mai atractivă persoană din zonă (clar trebuie să dai, oricum nu dai de la tine).

În stadiul acesta vom ajunge cu negocierile pentru noua Alianţă de Guvernare undeva în săptămâna viitoare. Totul pentru Alianţă, totul pentru înfrângerea PSD. Deşi nu văd încrâncenarea: PSD nu vrea victorie, doar latră scâncit de pe margine cât să nu fie băgat în seamă şi să fie înhămat la săniuţa guvernării.

În penultimul stadiu al beţiei (şi de Putere), ești invincibil. Te poți lupta cu oricine, oricând. Poți provoca pe oricine. Nu ai nici o teamă că poți pierde. Unu: ești deștept. Doi: ești bogat. Și trei: ești atractiv. Tuturor le spargi nasul şi buza și mături cu ei pe jos. Vreţi ministere, bă?! Sinecuri!? Mă şantajaţi?! Pot şi singur, bă, să mă ridic de pe jos!

Apoi devii pur și simplu invizibil şi rişti să o iei în freză de la un alt invincibil.

Este momentul în care cel mai lipsit de inhibiţii, morală şi educaţie frate geamăn al tău (acela care vomită pe unde nu te aștepți și-ți pierde amintirile) preia controlul. Este momentul din care poți face absolut orice, să faci toate compromisurile, să dai şi haina de pe tine (oricum nu mai contează). Ești invizibil – nici ăia care te-au votat nu te mai văd.

Poți dansa pe bugete. Poți să jignești cu sinecuri pe oricine – nimeni nu se va certa cu tine. Mai ales că, oricum: ești deștept, bogat, atractiv și, mai ales, invizibil.

Bine că nu te vede mă-ta!

Şi, gata!

Adauga comentariu