Dacian Cioloș este președintele USR PLUS cu 50,9%. A câștigat alegerile în fața lui Dan Barna cu 695 de voturi

Dacian Cioloș a câștigat alegerile pentru președinția USR PLUS cu 50,9%, la diferență de circa 700 de voturi față de Dan Barna, potrivit rezultatului oficial anunțat de Ionuț Moșteanu. Dacian Cioloș a primit 19.603 de voturi (50.9%), iar Dan Barna – 18.908 de voturi (49.1%). Rezultatul alegerilor interne, în format online, trebui evalidat de Congresul USR PLUS sâmbătă.

Declarații Dacian Cioloș după anunțarea rezultatelor:

  • Despre posibila revenire la guvernare: Mâine vom alege Biroul Național. Știți care a fost poziția USR PLUS și nu se va schimba: intrăm într-un guvern cu PNL și UDMR fără Florin Cîțu.
  • Îl veți suna pe premier? Să treacă congresul și după o primă discuție în Biroul Național. Nu am ce discuție să am cu premierul. Mâine în Congres vom valida rezultatul, tot mâine vom alege noul Birou Național și după o primă discuție în Biroul Național vom avea ce discuta
  • Spuneați că vreți mandat de 2 ani și o revalidare în 2023? Da, voi cere schimbarea statutului în acest sens, și chiar dacă nu se va schimba statutul, în 2023 îmi voi depune mandatul ca să avem o discuție așezată.
  • Veți renunța să mergeți la Bruxelles ca să negociați acasă? Voi merge zilele următoare pentru că am lucruri de clarificat, voi renunța la poziția de șef al grupului Renew. Voi fi prezent aici, cu restul echipei, la toate discuțiile și negocierile.
  • Veniți în guvern ca vicepremier? Nu îmi doresc să intru în guvern, vom vedea cine va intra în guvern dacă vom reveni. Echipa rămâne unită, vom lucra împreună

Dacian Cioloș anunță că renunță la funcția de lider al „Renew Europe” în Parlamentul European dar și că în 2023 își va depune mandatul de președinte al USR PLUS: „Mi se pare normal să tragem niște concluzii după doi ani”

Noul președinte ales al USR PLUS, Dacian Cioloş a declarat vineri că în 2023 îşi va depune mandatul pentru a fi revalidat, pentru că i se pare fieresc ca după doi ani de președinție să existe o evaluare.

De asemenea, Cioloș a subliniat că săptămâna viitoare va renunţa la funcţia de lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

După încheierea alegerilor în USR PLUS, Cioloș a fost întrebat dacă îşi menţine afirmația că-și va depune mandatul din fruntea partidului peste doi ani pentru a fi revalidat.

O să propunem şi modificarea statutului în acest sens, dar chiar dacă statutul nu va fi modificat, în 2023 eu îmi voi depune mandatul, pentru că mi se pare important să avem o discuţie aşezată, să tragem nişte concluzii după ce vor trece doi ani, în 2023, înainte de alegerile din 2024. Obiectivul nostru este să câştigăm aceste alegeri, să oferim românilor o alternativă viabilă”, a spus Cioloș. citat de Agerpres.

Președintele USR PLUS a adăugat că în următoarele zile va merge la Bruxelles pentru a clarifica satutul său în cadrul  grupului „Renew Europe”, dar că va fi prezent și la Bucureşti de câte ori USR PLUS va purta negocieri politice.

„Voi merge zilele următoare (la Bruxelles – n.r.), pentru că am lucruri de clarificat şi acolo. Am spus că dacă sunt ales preşedintele partidului voi renunţa la poziţia de preşedinte al grupului Renew şi asta voi face. Săptămâna viitoare voi merge să îi informez şi pe colegi legat de aceste concluzii şi evident că voi fi prezent aici, împreună cu restul echipei, la orice discuţii şi negocieri. Vom avea o echipă, eu mi-aş dori în aceeaşi structură şi componenţă, cum am avut şi în 2019, când am negociat”, a spus Cioloș.

Adauga comentariu