Doar cu politicieni „noi” la guvernare, „se dă” drumul la dosare? Această Telejustiţie ne doare!

De când nu am mai avut spectacol cu procurori DNA fluturând suspectul şi cătuşele prin faţa camerelor de luat vederi, descinderi în forţă a reprezentanţilor legii „flancaţi” de mai mulţi reporteri speciali, decât mascaţi?

De foarte multă vreme acest obicei mediatic al procurorilor DNA de a-şi ridica fustiţele dosarelor în public se pierduse – cam de când Coldea şi Kovesi au fost trecuţi „în rezervă”. Dar, iată, se născu, pentru împlinirea împlinirilor măreţe ale celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, o nouă Colduţă (încă nu ştim cum arată, vedem doar ce produce). Care aduce argumentele mass media necesare şi suficiente prin care cei de la USL „cel rău” trebuie să priceapă că la putere este USL „cel bun” şi că, după atâţia ani în fruntea ciolanului bugetar, se pot mulţumi şi cu un procent de maxim 30% la Locale şi Parlamentare.

Parlamentarii PSD Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță sunt urmăriți penal de DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție, potrivit unui comunicat al instituției. Cele mai multe acuzații sunt reținute în sarcina șefului PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, se arată în comunicatul DNA, "ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

Ca să o lămurim: nu le plâng eu de milă parlamentarilor PSD din Arad care au făcut subiectul recentei plimbări „ca la urs” prin faţa camerelor de luat vederi în cazul „Vama Nădlac” şi presupusele angajări prin traficare de influenţă contra „bani pentru partid”. Mă mir doar că vajnicii procurori DNA află şi acţionează, oportun, abia acum – asta după ce mass media locală şi-a răcit gura degeaba arătând astfel de practici LA TOATE partidele care au trecut pe la guvernare. Să-l ai în partid pe Vasile Blaga care nu a avut tată şi mamă, ci doar vamă; să-l ai în partid şi să-l numeşti secretar de stat pe celebrul vămuitor şef Nini Săpunaru, şi să vorbeşti despre astfel de practici (ca cele din proaspătul dosar), este ca şi cum ai vorbi despre funie în casa spânzuratului.

Zici Nini Săpunaru și te gândești la Vamă. Individul a fost printre părinții sistemului șpăgar din vămile României. Cu toate acestea a scăpat basma curată. De ce? De ce nu. Cei care ați apucat mărișori anii 90 este imposibil să-l fi ratat pe Virgil Măgureanu. Pe unul dintre finii acestuia îl cheamă Răzvan Petrovici. Acest fin de prim șef al Serviciului Român de Informații a pus bazele afacerilor cu magazine duty-free din vămile românești, în vremurile în care nici un vameș nu era arestat iar șef peste întregul „Rai pe pământ” era Nini Săpunaru. Ca niște albinuțe harnice, vameșii culegeau nectarul traficului din vamă și, din buzunar în buzunar, acesta ajungea de hrănea întreg sistemul până la ultimul șef. Și toată lumea era fericită. Căci, acum mai bine de douăzeci de ani, scandalurile de corupţie din vămile românești, cele cu trafic de alcool, cu produse petroliere, precum și celebrele afaceri Ţigareta aveau un singur numitor comun: încârdășirea dintre vameși și lucrătorii din serviciile secrete. Iar de-asupra tuturor, senin și neatins de nici o floare, plutea Nini Săpunaru. El a plecat, dar relațiile i-au rămas pe loc, doar bune de fructificat. Așa că, multă vreme, soția sa, Camelia Săpunaru, s-a asociat cu doi prieteni de-ai lui Răzvan Petrovici – da, da, finul lui Virgil Măgureanu și mogulul ex-duty-free-urilor din vămile românești. Ca să fie legăturile mai trainice și mai ramificate, unul dintre acești prieteni (și asociați), Iulian Butnaru, a fost mâna dreaptă a ministrului Economiei, liberalul Daniel Chiţoiu. Care este finul lui Dan Radu Rușanu. Şamd, Cumătrocraţia salvează România din toate partidele perindate pe la putere post decembrist.

Ştiu, poporul este adus în poziţia din care să vrea sânge pe pereţi. Spectacolul scenelor de aducere cu mandat le mai ostoieşte amarul traiului zilnic, fie că le văd în filmele de acţiune, fie că le văd la jurnalele de ştiri. Astfel de scene, în care mascaţii, flancaţi de cameramani, înşfacă tot felul de papiţoi în sacou şi cravată, smulgându-i din restaurante, de după birouri din lemn de mahon ori din pat, rezumă în ochii lor momentul în care Făt-Frumos (mai ales în varianta de subordonaţi ai miniştrilor de Justiţie şi de Interne, indiferent care au fost aceştia după 1989) taie capul Zmeului corupt (mai ales în varianta de „fost” la guvernare).

Aşa că ar trebui și procurorii DNA şi telejustiţiarii din Unităţile Militare Mass Media şi politicienii, inclusiv Klaus Iohannis, să înveţe să ştie că prezumția de nevinovăție este un concept juridic şi nicidecum politic, etic sau jurnalistic.

Şi, gata!

Adauga comentariu