Festivalul finanțărilor cu dedicație. Ministerul Românilor de Pretutindeni a plătit 25.000 de lei pentru un spectacol dedicat iei românești

Asociația "Salva" din Madrid a primit de la Ministerul Românilor de Pretutindeni suma de 25.000 de lei pentru organizarea evenimentului "La Madrid de Sânziene purtăm IA cu plăcere - șezătoare, ediția a 3-a ", desfășurat pe data de 24 iunie 2017, în capitala Spaniei.

Conform cererii de finanțare depusă de Asociația "Salva", spectacolul respectiv a fost organizat în ideea de a păstra peste hotare obiceiurile și tradițiile populare și pentru promovarea culturii românești dincolo de granițele țării. Din suma de 58.408 lei solicitată inițial de cei de la Salva, MRP a aprobat o finanțare în cuantum de 25.000 de lei. 

Conform anexei la contractul D2/327/21.06.207, suma respectivă a fost repartizată după cum urmează: 

- onorarii: 16.365 lei
- materiale promoționale și de papetărie: 535 lei
- media 900 lei
- obiecte de inventar: 7200 lei

Mare parte din sumele plătite pentru onorarii au ajuns la președinta Asociației "Salva", Tomi Floarea - în calitate de coordonator de proiect - 2266 lei, și la Tomi Vasile (soțul președintei de asociație) - în calitate de asistent de coordonare - 2266 lei. Au fost remunerați și patru interpreți de muzică populară, fiecare primind câte 906 lei, un ansamblu folcloric, care a primit 1360 lei. De remarcat că imediat după desfășurarea spectacolului respectiv, majoritatea celor care au urcat pe scenă au declarat că participarea lor a fost una pe bază de voluntariat, fără să fie plătiți. 

Deși inițial s-a solicitat o sumă de 4534 lei pentru achiziționarea a două icoane pictate pe sticlă, cei de la MRP s-au gândit că îi vede Cel de Sus, și au aprobat doar 1400 de lei, cu care s-a cumpărat o singură icoană!?

Așadar, Ministerul Românilor de Pretutindeni, condus la acea vreme de ministrul cu nume de legumă - Andreea Păstîrnac, a alocat peste 5000 de euro pentru ca niște iubitoare ale portului popular românesc din diaspora - cărora renumită asociație le percepe o taxă de 150 de euro pentru un curs de cusut, să se plimbe pe scena îmbrăcate în ie, în fața celor aproximativ 150 de spectatori (în mare parte rude și apropiați ai oraganizatorilor).

Admițând că ideea în sine a fost una bună, transpunerea ei în practică nu s-a ridicat la nivelul intenției, spectacolul fiind unul de slabă calitate. Calitatea n-a fost însă o problemă, partenerul media (TVR) având grijă să cosmetizeze evenimentul, și să-l prezinte ca pe o reușită care a meritat 25.000 de lei.

Noroc că între timp s-a schimbat ministrul, altfel ar fi urmat o nouă finanțare pentru un alt spectacol al iei din diaspora.

 

Adauga comentariu