FRF schimbă regulamentul. Șanse de promovare pentru FC Argeș?

Federația Română de Fotbal a adus unele modificări importante Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF), una dintre cele mai importante schimbări prevede că grupările de drept privat vor putea fi substituite în competiţii de cluburile de drept public (adică aparţinând unor instituţii ale statului – ministere, primării, etc).

Dar asta nu e tot. Răpunzând unei întrebări adresată de ProSport, care a solicitat un punct de vedere în legătură cu aceste modificări, Federația Română de Fotbal a oferit un raspuns foarte interesant care confirmă faptul că FRF ia în calcul schimbarea regulamentelor, astfel încât echipele finanțate de autoritățile locale să poată promova în prima ligă: 

"Prevederile legale în vigoare interzic cluburilor de drept public să fie membre ale Ligii Profesioniste şi implicit să participe în Liga 1. Având în vedere că principiul meritului sportiv este un principiu fundamental al activităţii fotbalistice, fiind chiar temeiul piramidei competiţionale, este necesar ca FRF să asigure respectarea şi implementarea acestui principiu în acelaşi timp cu respectarea prevederilor legale. Astfel, deşi legea 69/2000 în formă în vigoare nu permite cluburilor de drept public să fie membre ale Ligii Profesioniste şi implicit să participe la competiţia Liga 1, în situaţia în care un astfel de club de drept public ar deţine meritul sportiv pentru a participa în Liga 1, FRF are obligaţia de a lua măsurile necesare (în sensul modificărilor normelor regulamentare) astfel încât să asigure posibilitatea ca respectivul club sau un continuator al acestuia (în condiţii clar stabilite) să îşi poată exercita dreptul sportiv obţinut şi implicit să participe în competiţia Liga 1."

Cu alte cuvinte, FRF intenționează că în cazul în care o echipă de drept public ajunge în poziția care îi permite promovarea în prima ligă, să modifice regulamentul, astfel încât clubul respectiv să poată evolua în Liga 1. 

În această situație s-ar putea afla și FC Argeș, în situația în care, la finalul sezonului 2018 - 2019 s-ar afla pe o poziție care i-ar permite promovarea în Liga 1. O altă problemă ar putea fi reprezentată de dreptul de participare al acestor echipe în cupele europene, dar incompatibilitatea ar putea fi rezolvată prin obținerea unei derogări de la UEFA.

Adauga comentariu