Judecătorul clujean Cristi Danileț a pierdut fără drept de apel procesul prin care a urmărit să obțină o decizie prin care Calomnia să fie reincriminată în Codul Penal. “Nu abandonez ideea”

Conform evz.ro, judecătorul clujean Cristi Danileț a pierdut fără drept de apel procesul cu Dan Andronic în Dosarul „Arhiva SIPA”. La mai bine de un an de la declanșarea unei anchete și mai multe termene de judecată, directorul „Evenimentului zilei” a câștigat, definitiv, procesul pe care fostul judecător al CSM i l-a intentat, după dezvăluirile din Dosarul „Arhiva SIPA”. Tribunalul Maramureș a pus capăt acțiunii în instanță prin care magistratul dorea, în acest mod, reincriminarea insultei și calomniei, fapte eliminate din Noul Cod Penal și amenință, în continuare, că îl va acționa în judecată pe jurnalist, pe cale civilă. 

Tribunalul Maramureș a respins acțiunea judecătorului Cristi Danileț împotriva lui Dan Andronic, directorul cotidianului „Evenimentul zilei”. După dezvăluirile din Dosarul „Arhiva SIPA”, în care se arată că Danileț a fost implicat în copierea și distrugerea arhivei SIPA, fostul serviciu secret al Penitenciarelor, colegii judecătorului de la Tribunalul Cluj au admis că acesta nu poate invoca un articol de lege care nu mai este în vigoare: calomnia. Conform sursei citate, la capătul acestui șir de anchete și procese, Cristi Danileț a mărturisit că ar fi vrut să câștige acest proces pentru a crea un precedent și a apela la CCR pentru a reincrimina insulta și calomnia, fapte care nu se mai regăsesc în Noul Cod Penal.

„Am urmărit să obțin o decizie prin care să obțin reincriminarea calomniei. Nu abandonez ideea. Nu mi-a permis instanța să ajung la CCR. Așa că voi cere despăgubiri de la Andronic și EVZ doar în civil”, a declarat Cristi Danileț, citat de clujust.ro, după aflarea sentinței definitive, dată vineri, de Tribunalul Maramureș.

Dezvăluirile care l-au supărat pe judecător

Conform sursei citate, revolta lui Cristi Danileț împotriva lui Dan Andronic a pornit după publicarea, în „Evenimentul zilei”, din 17 mai 2017 a articolului: „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori – Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare”. În conținutul articolului se arată că, în ianuarie 2007, prin ordinul ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei, s-a constituit o comisie formată doar din doi oameni: Cristi Danileț și Paul Dumitriu, la acea dată șeful Corpului de Control al Ministerului Justiției.

„Amândoi au avansat pe scară ierarhică până la cel mai înalt nivel, primul fiind membru al CSM, iar cel de-al doilea, procuror șef adjunct al Secției a II a DNA”, scria Dan Andronic.

Despre Danileț, jurnalistul a menționat că, pe perioada în care a lucrat la Ministerul Justiției, respectiv în cursul anului 2007, a copiat, modificat sau distrus documente aflate în arhiva SIPA, menționându-se că cele 12-14 dosare care au dispărut fizic din arhivă vizau magistrați de la Curtea de Apel și Tribunalul Municipiului București, care ulterior au avut parte de ascensiuni fulminante din punct de vedere profesional.

Sursa Foto: Facebook

Adauga comentariu