Judecatorul Cristian Danilet a inchis forumul "magistratro" de nervi ca unii membri citesc Luju.ro si privesc Antena 3! Mesajul de final al lui Danilet este insa unul care ridica MARI intrebari. Ziar de Cluj cere CSM sa se sesizeze!

In loc sa imi pun poza obisnuita pentru rubrica "editorial", am ales sa o ilustrez cu fotografia "din tinerete" a lui Cristian Danilet, judecatorul din Vatra Dornei aciuat la Cluj, ca si mine, pentru a-si face o cariera. Suntem aproximativ de acelasi leat, il tin minte bine de tot pe "Cristi", judecatorul amabil cu plete care ii dadea pe spate pe ziaristii tineri ca mine la inceputul anilor 2000. Pentru mine, "Cristi" este cel din poza Mediafax ce ilustreaza acest text.

Ca multi alti "lorzi de vita veche din indepartatul Nord" care s-au atins de politica, si "Cristi" s-a transformat vizibil. Acum exact 17 ani, adica pe 15 mai 2001, "Cristi" era numit judecator inamovibil prin decretul semnat de Ion Iliescu, intrand in pita la Judecatoria Cluj-Napoca. Cat de simpatic era cu pletele-i, cat de proaspat, cat de curajos si obiectiv!

Astazi, "Cristi" nu mai suporta sa fie numit asa, ci pretinde un "domnul judecator Danilet", fiindca, ma intelegeti, a crescut in importanta dupa ce a fost consilierul ministrei Monica Macovei si membru al CSM. Si e normal sa il numim "domnul judecator Danilet", fiindca are un statut ce trebuie respectat.

Ce nu respect eu la domnul judecator Danilet nu e faptul ca a devenit organizator de proteste mai mult sau mai putin rezistace, nici faptul ca azi sustine ca nu ii mai miroase gura a SIPA si a usturoi macovist, ci ingamfarea de a pretinde ca a facut istorie in Justitia romaneasca in ultimii 15 ani. Domnul Danilet se crede Ales, se crede The Shit, cine nu e de acord cu el e un murdar, un vandut pesedeilor, un nemagistrat, un corupt moral.  

Aceasta ingamfare de a te pretinde un Noe izbavitor care primeste in arca numai magistrati care simt ca el, numai magistrati care citesc Hotnews, iara nu Luju.ro, care privesc Realitatea TV, iara nu Antena 3 (veti vedea imediat la ce ma refer), ei, bine, aceasta ingamfare mi se pare sinistra.

Urmeaza sa comit o "infractiune", spune domnul Danilet, si voi publica in randurile urmatoare mesajul final al domniei sale de pe forumul intern al magistratilor intitulat "magistratro" (deloc oficial, dar public, asa cum se arata si in mesajul de intampinare, domnule judecator), un mesaj ce contine, pe langa niste micimi incredibile, si cateva fraze de o gravitate incredibila si care sunt de interes public, ba mai mult, cu atat mai de luat inseamna cu cat provin de la un judecator respectabil precum domnul Cristian Vasilica Danilet, judecator care, nu-i asa, prin scoli si prin dezbateri hipsteriste ne vorbeste despre LEGE cu atata patos si responsabilitate, incat atat ca jurnalist, cat si ca cetatean, 

Grupul "magistratro" a fost creat in octombrie 2004 sub forma de grup de discutii "deoarece raportul de tara al UE recomanda: "ar trebui sa fie creat un sistem in cadrul caruia judecatorii sa poata dezvolta o cultura a profesiei".

Pe "magistratro" s-au discutat in timp subiecte de interes pentru justitie si viata civica din Romania, de la reforma justitiei si modificari legislative pana la spete si necesitatea unei reactii publice.

Domnul Danilet a considerat astfel ca un grup de discutii inchis si o pagina web publica servesc acestui scop, dar, in timp, a ajuns sa se creada sef de partid de magistrati, un soi de dictator social media si a inchis grupul. Gen "ba, e grupul meu, gata!, il suspend, ca asa am eu chef, m-am suparat pe voi".

Noi, jurnalistii, stiam de acest grup care, prin marimea lui, cu peste 500 de magistrati, devenise o sursa de informare. Cine ne informa pe noi din interior nu e treaba nici a domnului Danilet, nici a altor judecatori, sursele noastre sunt protejate.

In acest grup de o importanta mondiala, adica, nici vorba, domnul Danilet a obervat ca cei 567 de judecatori inscrisi nu sunt cuminti si ca tot "scuipa" presei informatii, lucru pe care l-a rabdat ce l-a rabdat, pana intr-o buna zi, adica pana recent, cand, de la inaltimea unui om care a facut istorie in Justitie in ultimii 15 ani, a decis sa il suspende, publicand urmatorul mesaj pe care un magistrat l-a copiat si ni l-a transmis anonim spre a-l lasa ca amintire nu numai google-ului, ci si viitorilor fani ai domnului Danilet:

 

"Din păcate, cei care se hlizeau dând informații de aici câtre presă au ajuns la un moment dat ei înșiși victima aceleiași prese.

Am înființat acest grup, primul din istoria justiției române, împreună cu Florin Niță, în anul 2004. Visam atunci la o justiție sănătoasă. Era grupul pe care ne-am cunoscut magistrați din diverse județe, cu experiențe diferite, dar cu probleme identice. Este grupul unde am organizat marele protest din anul 2010. Este grupul unde am informat colegii cu privire la tot ce se făcea în MJ și apoi in CSM. Este grupul pe care în 2005 am pus deviza „Noi vrem reforma și o vrem acum” inspirat din piesa The Doors, The End.

Aveam curând să decoperim o lume a mizeriei, a delațiunii, a colportării. Persoane care au călcat în picioare oameni, umilindu-i, distrugându-i.

Am întâlnit pe acest grup indivizi care au furnizat ani de-a rândul informații către presă, oameni cu viziuni politice exprimate deschis deși acest comportament este interzis de regulile profesiei, alcoolici care au furnizat poze cu magistrați către presă, bolnavi psihici care au transformat grupul în loc de defulări.

S-au dus atacuri nu suburbane, ci de-a dreptul nesimțite, de la amenințări cu dosare penale la amenințări cu bătaia, cu insulte și calomnii demne de băieți din spatele blocurilor gri.

Am văzut comentarii ale proceselor în curs de derulare, ba până și indivizi care pozau în deontologi dar dincolo stăteau la masă cu politicieni și ofițeri din SRI.

Am văzut cu ochii mei mesaje fw către unii membri CSM care nu erau membri pe grup.

Miștocăreala și umilința au devenit reguli de comunicare. Toate adresele membrilor de aici au fost furate și creat un grup paralel, cu reguli complet arbitrare.

Membri ai inspecției și membri ai CSM au devenit complici la această stare de lucruri.

Șefi de instanțe au devenit la rândul lor abuzatori în acest spațiu de libertate. Dintr-o tribună a păsurilor și soluțiilor, grupul a devenit o platformă mai degrabă politică.

Din păcate, magistratura și-a arătat o față pe care nu o știam. A fost și asta o lecție.

Curând, am constatat că mulți dintre magistrații români sunt cei care se uită la antena3.ro seara și citesc luju.ro dimineața.

Din păcate, universul paralel pe care îl creaseră, acum îl și alimentau sharuind informații și făcând like-uri. Curând, cele două planuri s-au întâlnit: magistrații au devenit dependenți de astfel de informații care dau în alți magistrați.  iar azi, discursul pe care cele două entități care au nenorocit oameni și cariere îl regăsești la unii magistrați: atac la persoane, la familii, la instituții. 

Cred că magistratura română a ajuns la un maxim de care nu poate trece. Sindicalismul ne curge în vene, asezonat cu ura față de tot ceea ce nu este ca noi. Nu suntem cu nimic mai buni decât poporul din care provenim. Din păcate, comunismul a virusat nu doar pe noi, cei născuți înainte de 89, ci și pe cei care ne-au găsit în sistem.

Îmi exprim regretul că nu s-a ajuns la scopul final al acestui grup: o cultură comună. Sau... cine știe, poate că s-a atins și nu am realizat eu.

Adi, ai făcut o treabă minunată. Și pe parcursul acestor ani! Și punând punct. Rugămintea mea este să oprești totul, dar să nu ștergi. Este o pagină de istorie.

Succes tuturor!", spune domnul Danilet in postarea finala.

Acuma... dupa acest mesaj, avand in vedere imaginea impecabila a emitentului, judecatorul Cristian Vasilica Danilet, precum si a "sentintelor" formulate din care inteleg ca domnul Danilet stie despre judecatori alcoolisti sau bolnavi psihic, despre judecatori colabortaori ai SRI, ma vad super obligat sa sesizez CSM pentru o riguroasa ancheta.

Am mare incredere ca domnul Danilet stie despre ce vorbeste, deoarece el este mereu serios atat cand le spune copiilor despre Lege si increderea in Lege, precum si adultilor, cand ne cearta in simpozioane.

Contactat telefonic de Ziar de Cluj, judecatorul Cristian Vasilica Danilet a confirmat ca este autorul mesajului, dar ne-a spus ca publicarea lui este o infractiune, deoarece a fost facut rost prin spargerea unui email. Noi l-am primit anonim, suntem bucurosi ca domnul Danilet ii recunoaste paternitatea si il consideram de interes public.

Vedeti, domnule Danilet, e despre perspective. Haideti sa ne dati in judecata, sa vedem perspectiva instantei! Haideti sa facem si noi o sesizare, sa vedem perspectiva CSM!

Al dumneavoastra admirator,

"domnul Liviu Alexa"

 

PS: Fiti pe receptie, in aceasta seara vom publica discutia dintre domnul judecator Danilet si Mihalea Trif, sefa departamentului Investigatii de la Ziar de Cluj, in care domnul Danilet a reusit sa fie in acelasi timp si ingamfat, si grosolan.

Adauga comentariu