Laura Coduța Kovesi vizată de un nou dosar penal!

Un nou dosar împotriva fostei șefe a DNA.
 
Potrivit unor informații intrate în posesia Q Magazine, Inspecția Judiciară analizează autosesizarea într-un nou caz care o vizează pe Laura Codruța Kovesi.  Aceasta s-ar face vinovată de abuz în serviciu și de favorizarea infractorului.
 
În februarie 2018, Vlad și Andreea Cosma au făcut publice mai multe înregistrări prin care arătau cum procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, cu viza de legalitate și temeinicie a superiorului său, Lucian Onea, șeful structurii teritoriale, comanda fabricarea unor probe fictive pe care le administra în diferite dosare pentru incriminarea unor acuzați.
 
Unul din aceste cazuri este cel al fostului deputat Sebastian Ghiță pentru care procurorii DNA Ploiești au cerut arestarea preventivă a acestuia pentru coruperea alegătorilor,având în vedere probele falsifcate care în opinia lor dovedeau vinovăția, însă tribunalul Ploiești a respins cererea și a aplicat deputatului control judiciar.
 
De altfel, împotriva procurorilor Negulescu și Onea s-a și început deja urmărirea penală pentru infracțiunea de cercetare abuzivă și fasificare de probe.
Din data de 30 ianuarie 2018, prin Hotărârea nr 2/2018, Secția de procurori a CSM l-a exclus din magistratură pe Mircea Negulescu. Acesta a atacat-o cu recurs, în prezent fiind suspendat din magistratură.
 
Potrivit informațiilor Q Magazine, pe rolul DNA Ploiești sunt cel puțin 10 dosare în care membrii ai familiei Cosma erau fie acuzați, fie denunțători, însă numărul oficial urmează a fi comunicat probabil public după controlul dispus de Anca Jurma, actualul șef interimar al DNA
 
Toate actele din dosarele familiei Cosma ar putea fi lovite de nulitate
 
Din data de 15 mai 2018, în dosarul 19/P/2018, când a fost emisă o ordonanță de urmărire penală a procurorilor Mircea Negulescu și Lucian Onea, acesta din urmă avea obligația DE A SE ABȚINE să lucreze în orice dosar care viza atât familia Cosma, cât și pe Sebastian Ghiță, fapt care NU s-a întâmplat.
 
`Conform Adresei 625/II-6/2018 a DNA către Parchetul General, la data de 23 iulie, Onea lucra în 8 dosare care vizau familia Cosma, abia în data de 26 iulie, acesta făcând cerere de abținere.
 
Așa cum se poate vedea și din Ordonanța de dispunere a măsurilor de control judiciar emisă de procurorul de caz, Elena Iordache de la  Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 27 iulie 2018,  trimisă către Poliție, Serviciul de frontieră, Serviciul Pașapoarte și Serviciului Arme, publicată în exclusivitate de Q Magazine,  „de la data de 22 mai 2018-când Onea Lucian Gabriel a luat  cunoștință de calitatea de suspect în cauza cu nr. 19/P/2018 cu privire la săvârșirea infracțiunii de participație improprie sub forma complicității la inducerea în eroare a organelor judiciare (pentru fapte comise în timpul exercitării atribuțiilor de procuror) și până la data de 26 iulie 2018 ( dată la care procurorul șef delegat al Direcției Naționale Anticorupție-serviciul teritorial Ploiești a admis declarațiile de abținere formulate de Onea Lucian) acesta a avut în urmărire proprie cauze în care Cosma Vlad, Cosma Andreea și Cosma Mircea aveau calitate de subiecți procesuali principali sau alți subiecți procesuali.”
 
Lucian Onea a încălcat cu bună știință articolul 65 alineatul 1 teza 3 raportat la articolul 64 aleantul 1 litera f din Codul de procedură penală care prevede că procurorul „ se află în stare de incompatibilitate în soluționarea unei cauze dacă există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea sa este afectată”.
 
Așa cum se arată în Ordonanța Parchetului General, articolul 66 aleantul 1, prevede că  „persoana incompatibilă este OBLIGATĂ să declare(…)procurorului ierarhic superior că se abține de la a participa la procesul penal cu arătarea motivului de incompatibilitate”, iar alineatul 2 prevede că „declarația de abținere se face de îndată ce persoana obligată la aceasta a luat cunoștință de existența cazului de incompatibilitate”.
„Neformulând declarație de abținere în cauzele în care membrii familiei Cosma sunt subiecție procesuali principali sau alți subiecți, procurorul Onea Lucian Gabriel, deși știa că se află în stare absolută de incompatibilitate în rezolvarea acestor cauze-întrucât avea cunoștință despre faptul că împotriva sa a fost continuată urmărirea penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 52 rap. la art. 48 rapt la art 268 alin.2 Cod Penal, a încălcat-cu bună știință obligația legală stabilită de Codul de procedură penală în dispozițiile art. 66,65 Cpp”, se mai arată în Ordonanța Parchetului General.
 
Acest fapt poate duce la declararea nulității pentru probele strânse împotriva familiei Cosma, cel puțin în această perioadă, însă suspiciunea merge până într-acolo încât nu se exclude distrugerea unor probe care îl incriminau pe Lucian Onea ( și pe Mircea Negulescu), atât timp cât acesta avea acces la dosare.
 
De ce i-a acoperit Laura Codruța Kovesi?
 
Mai grav  este însă că Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al DNA, trebuia, potrivit articolului 7 literele a și b din Regulamentul de funcționare al DNA, să ceară imediat Secției de procurori a CSM avizul pentru revocarea de la DNA Ploiești a lui Lucian Onea și implicit revenirea acestuia la Parchetul Câmpina.
 
Articolul arată că „ Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții:
 
1. a) conduce și coordonează întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia;
2. b) urmărește repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze, în raport cu criterii obiective, precum: specializarea și pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea și operativitatea soluționării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitățile în exercitarea funcției”.
 
Laura Coduța Kovesi a ignorat propriul Regulament și, potrivit informațiilor Q Magazine, Inspecția Judiciară dezbate posibilitatea autosesizării, Laura Codruța Kovesi făcându-se vinovată atât de abuz în serviciu, cât și de favorizarea infractorului.
 
De altfel, vinovăția fostei șefe a DNA este subliniată inclusiv în Ordonanța Parchetului:
 
„Mai mult decât atât, este regretabil că în toată această perioadă-22.05.2018-26.07.2018, deși calitatea de suspect a procurorului Onea Lucian pentru infracțiunea despre care am făcut vorbire în pasajele de mai sus a fost făcută publică prin mijloacele de informare în masă, factorii de decizie de la nivelul conducerii centrale a Direcției Naționale Anticorupție și din cadrul Serviciului teritorial Ploiești(procuror șef delegat) NU au luat nicio măsură în vederea respectării dispozițiilor prevăzute în Regulamentul de ordine interioară al DNA-art.7, litere a și b, având în vedere incompatibilitatea dovedită în care s-a aflat procurorul Onea Lucian în tot acest interval de timp, iar acesta nu a formulat declarație de abținere până la data de 26.07.2018.”
 
Potrivit unor surse din DNA, Kovesi i-a acoperit pe cei doi procurori și a nu a dispus nicio măsură împotriva lor, comițând ea însăși un abuz în serviciu, pentru că era direct implicată în dosarele pe care le coordona DNA Ploiești, iar Lucian Onea o informa frecvent- el însuși declarând într-o conferință de presă că vorbește zilnic cu Laura Codruța Kovesi-despre probele fabricate.
 
Vina este, în egală măsură, și a Procurorului General, Augustin Lazăr care, în calitatea sa de coordonator al activității tuturor procurorilor din subordinea sa-implicit și a celor din DNA-putea cere el însuși acest aviz Secției de procurori a CSM, ceea ce nu s-a întâmplat.
 
Lazăr poate fi acuzat de complicitate la favorizarea infractorului.
 
Q Magazine a cerut un punct de vedere oficial atât Laurei Coduța Kovesi, cât și Procurorului general, Augustin Lazră, și când acestea ne vor parveni, le vom publica.

 

Adauga comentariu