NU SE FACE ȘCOALĂ vineri! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a cerut Ministerului Educației SUSPENDAREA CURSURILOR pentru a mai stopa VIRUSUL GRIPAL!

Ministerul Educației Naționale a emis în această seară un ordin prin care se arată că

“În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurileîn toate unitățile de învățământ preuniversitar din România”

Minitrul Ecaterina Andronescu a motivat acest ordin ca urmare a adresei nr. 816, de astăzi, a Ministerului Sănătății fără să precizeze la ce se referă acesta.

În exclusivitate pentru Rețeaua Presa Bună, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat telefonic de la Bruxelles, că prin această zi liberă se încearcă atât cât e posibil, stoparea virusului gripal care ne duce în prag de epidemie.

“Am decis să mă adresez Ministerului Educației în încercarea, prin această zi liberă, să mai stopăm virusul gripal. Am avut două sptămâni epidemice consecutiv, probabil vom ajunge la declararea epidemiei. Sperăm că astfel vom mai stopa circulația virusului gripal și mă bucur că am găsit înțelegere în acest sens”

MOTIVAREA. Specialiștii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, se spune și pe siteul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata oficial zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati.

“Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar  pe parcursul celor 4 zile libere  sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

25000 de doze de vaccin, suplimentar

Masurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta, la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Deciziile de suspendare  a orelor de curs pe o perioada limitata de timp se vor aplica punctual.

De asemenea, in  urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

„Este imbucurator faptul ca  numarul persoanelor din categoriie  de risc au ales sa se vaccineze in numar mai mare in acest sezon, astfel incat din cele 1.300.000 de doze achizitionate initial de Ministerul Sanatatii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei, de aceea am decis  sa suplimentam  numarul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protectie unui numar cat mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asiguram vaccinarea gratuita. Vom urgenta procedurile de achizitie si estimam ca saptamana  viitoare  poate  incepe distribuirea acestora  catre medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, pe siteul oficial al instituției.

Adauga comentariu