NUSUNTEMÎNSTARESĂFACEMUNSITE.RO

În toată țara asta plină de IT-iști, statul român nu e în stare să facă un site mai de doamne-ajută. Deci, nu un site care să corespundă tendințelor din anul Domnului 2020. Asta deja e prea mult. Nu, frate, o nenorocită de pagină de internet, care să arate cât de cât decent și să funcționeze. Nu putem, nu suntem în stare.

Majoritatea site-urilor instituțiilor publice arată ca și cum au fost făcute de „am eu un nepot care se știe cu internetul.” Și cred că multe dintre ele chiar așa sunt făcute. Iar restul sunt făcute de băieții deștepți din software, care încasează milioane de euro și livrează... ce pot și ei. Să ne amintim, cu drag, de pribeagul Sebi Ghiță, milionar în euro din livrat software către stat.

Pe 17 aprilie, eram anunțați de lansarea intergalactică a site-ului imminvest.ro, prin care companiile se pot înscrie pentru credite garantate de stat, pănă la maxim 80%. Site-ul a fost printre noi doar câteva minute, apoi s-a dus acolo unde se duc toate site-urile statului român: la toaleta internetului. Nu vorbim despre o platformă online extrem de complexă, nu vorbim despre un magazin online stufos, vorbim despre o coală de internet cu un formular de înscriere.

Fițuica asta a stat sus doar câteva minute, pentru că motive. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a băgat-o pe aia cu „site-ul a fost atacat de forțe oculte, care ne vor răul!”, pentru că nu putea să recunoască faptul că n-au fost în stare să țină sus o janghină de site.

Bă, în țara asta în care te împiedici de programatori pe stradă, nu s-a reușit să se țină online o glumă de site. Nu s-a putut, dom'ne, nu s-a găsit spațiu pe servere, erau pline cu vechituri. Adevărul e că au și dat buluc oamenii pe site, ca sălbaticii, puteau să se pună, frumos, la coadă, cum ne place nouă la Românika: „Ce să dă, dom'ne, pă site-ul ăsta? Nu știu, m-am pus și eu la coadă, am înțeles că se dau bani gratis!”

Nimeni nu se aștepta să fie înghesuială pe un site de înscriere pentru credite garantate de stat, în vremurile astea de criză.

Proiectul megalomanic a fost preluat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, căruia i-a luat O SĂPTĂMÂNĂ să pună site-ul sus din nou. Site care, surprinzător, acum chiar funcționează. Puteți intra pe imminvest.ro, să vedeți ce minunăție de site s-a făcut într-o săptămână. O săptămână, bă, O SĂPTĂMÂNĂ! Și dacă îl desenau cu creioane de colorat, îl scanau și îl puneau pe net și tot terminau mai repede.

Un rahat de site cu trei pagini într-o săptămână. Dar măcar a rezistat, de data asta! Și voi vreți digitalizarea instituțiilor? Fiți, bă, serioși! În țara în care cererile online se depun la ghișeu? În țara în care o ascuțitoare de site rezistă doar câteva minute pe internet? În țara în care durează o săptămână să se repună online aceeași pârnaie de site? În țara în care statul sparge zeci de milioane de euro, din bani publici, pe soft-uri care nu fac nimic?

Iată ce scria digi24.ro în 2016, dar sunt convins că nimic nu s-a schimbat de atunci: „Autorităţile publice au cheltuit în cinci ani aproape 25 de milioane de euro pe softuri şi sisteme informatice care, fie nu au mai fost folosite, fie s-au dovedit a fi defecte. Iar acestea sunt doar neregulile pe care oamenii din ministere le-au reclamat corpului de control al premierului. În total, achiziţiile IT ale statului din ultimii cinci ani s-au ridicat la aproape 700 de milioane de euro. În cele mai multe cazuri, contractul a fost respectat. Însă lipsa unei strategii, dar şi lipsa concurenţei, a făcut ca aceste cheltuieli uriaşe să nu îmbunătăţească prea mult funcţionarea instituţiilor.”

Deci, ce digitalizare vreți?

Adauga comentariu