“Pentru stupari mierea e amară”. Povestea unui stupar care a învățat meserie de la tatăl polițistului Cristian Cioacă

Mierea: nectar amestecat cu lacrimi de albină

Frumoasă definiție dată de Petrescu Redi acestei minunății creată de unul dintre cele mai extrordinare elemente ale naturii, albina. Un documentar realizat de celebrul National Geographic arăta cum dacă ablina ar dispărea, în câteva decenii lumea s-ar stinge și ea, din cauza faptului că nu ar mai exista polenizarea, această sursă primordială a vieții pe Terra.

In România, albina a fost într-adevăr REGINA,dar după Revoluție ca atâtea lucruri valoroase a căzut în nepăsare. Apicultorii cu greu au mai reușit să-și valorifice marfa, piața fiind acaparată de tot felul de produse de proastă calitate, vândute de marile magazine sub denumirea miere. Pornind de la acest aspect, am stat de vorbă cu un apicultor din Curtea de Argeș care împărtășește bucuriile și tristețile apicultorilor și ale abinelor.

România, singurul stat din Uniunea Europeană care a acceptat periculosul pesticid NEONICOTINOIDE

Sorin Buliga, producător:

“Mierea este amară, se obține greu și se comercializează și mai greu. Nimeni nu-i ajută pe producători. Ba mai mult, parcă se lucrează împotriva noastră. Suntem singurul stat din Uniunea Europeană care a acceptat pesticidul NEONICOTINOIDE, substanță care afectează albina. De altfel, această substanță se regăsește și în uleiul alimentar, dacă lanurile au fost stropite cu acest pesticid. Eu am 90 de familii, iar în cel mai bun an am făcut cu 50 de familii, patru tone de miere.”

Întrebat dacă și mierea poate expira, producătorul explică:

“In principiu mierea dacă este de calitate nu expiră, în mormintele egiptene s-a găsit miere în stare recunoscibilă chiar și după mii de ani. Dar ceea ce se oferă în magazine sau la terase ca îndulcitor la cafea – da - putem spune că expiră, în sensul că-și pierde rapid calitățile, pentru că este făcută din glucoză industrial. Noi nu adaugăm nimic, doar ce oferă albina. Eu am învățat meserie de la tata lui Ciocă (n.r Cristian Cioacă) care mi-a spus așa <<La cheltuieli să nu te uiți niciodată!>>”

 

 

Adauga comentariu