Presa romaneasca e tare cand tre' sa i-o dea sus lui Dragnea sau Basescu sau Ludovic Orban, dar fuge de dezbaterea adevarata despre viitorul ei

De Ziua Libertatii Presei, am citit multe opinii ale unor ziaristi excelenti, amintiri despre presa, aprecieri despre ceea ce a devenit presa. Mi-as fi dorit insa sa citesc altceva, ceva mai interesant, mai productiv, mai datator de speranta.

Mi-as fi dorit sa citesc despre necesitatea updatarii legii 544, imbatranita tehnic si cu hainele ponosite. Este legea cea mai importanta cu care jurnalistii lucreaza si, de acum peste un deceniu si pana azi, ea nu a fost imbunatatita, in ciuda prefacerilor tehnologice si schimbarilor care au avut loc in mass-media. In calitate de presedinte al UZPR filiala Cluj, voi face o campanie speciala in randul jurnalistilor pentru a desena un pachet de modificari necesare ale acestei legi pe care mai apoi sa le impingem in Parlament. 


Mi-as fi dorit ca jurnalistii “de nationala” sa adreseze un gand si catre presa mica, presa locala, din care si eu fac parte, sa ne gandim unde si de ce s-a rupt legatura dintre noi. 


Mi-as fi dorit sa discutam NOI, ziaristii, nu neavenitii, despre CNA si despre niste modificari ale legii audio-vizualului ce sunt absolut necesare, despre jocurile de putere din CNA si despre unii membri impusi politic care ii pun la colt pe proprietari de media ca mine, care au curaj sa ii infrunte, despre cum unele televiziuni sunt protejate si altele incarcate de amenzi, despre ignoranta cu care UNII membri ai CNA trateaza non-jurnalismul UNOR televiziuni, despre puterea mult prea mare a cablistilor (la care ANAF nu se uita ca sunt pe pierdere de ani de zile).


Mi-as fi dorit sa discutam despre facultatile de jurna din tara, fabrici de diplomari someri, unde predau toti neavenitii, unde cursul de tehnici se investigatii e predat de un balalau de profesor de romana de liceu ce nu a vazut in viata lui un interlop macar. Unii nu isi gasesc zugravi sau ingineri, dar mass-media are aceeasi problema: nu mai gasim ziaristi, operatori imagine, oameni la montaj. 


Mi-ar fi placut sa discutam despre cititorii nostri ipocriti carora le dam gratis totul, pentru ca ei sa ne injure. Despre cititorii ipocriti care dau Share de sute de mii de ori la materialul cu dezmatul micilor de la Căcâna, dar care nu ar da un euro pentru sustinerea jurnalistilor.


Mi-ar fi placut sa discutam despre grupul mafiot compus din agentiile de media si PR din Capitala, care dau publicitate pe pile, pe trafic de influenta si parandaraturi.


Mi-ar fi starnit interesul o dezbatere pe tema PRO TV, care din punctul meu de vedere in acest moment incalca prevederile Legii Concurentei privind abuzul de pozitie dominanta: incaseaza peste 70 la suta din publicitatea totala, isi permite sa faca intalniri cu agentiile de media in care sa anunte ca maresc cu 20 la suta pretul la reclama (credeti ca agentiile au refuzat? nici vorba, au luat din bugetele celor mai mici).


Nastase, Iliescu, Basescu, Tariceanu, Iohannis, Dragnea si-au batut joc de presa mereu intr-un fel sau altul. Asta se va mai intampla pana cand noi, ziaristii, nu vom avea genul acesta de topicuri. Trebuie sa ne hotaram daca ne intereseaza sau nu viitorul acestei meserii minunate.

Adauga comentariu