Școlile din Argeș - Să ne ajute Dumnezeu. Pentru că doar El mai poate…

Au existat o mulțime de reacții negative în urma festivităților de deschidere a noului an școlar, acolo unde, conform unei tradiții perimate, copiii și părinții au fost nevoiți să asculte - de fapt să asiste forțat, ca de ascultat, nu i-a ascultat nimeni - mai bine de 20 de minute, cât au durat unele dintre discursurile reprezentanților bisericii, prezenți la aceste evenimente.

Nici nu e de mirare, românii sunt un popor care trăiește și respiră prin credință. Adică ea, credința, este privită ca o ultimă speranță, atunci când toate celelalte încercări au eșuat. 

Nu contează ca un număr de peste 40 de școli din Argeș au toaletă în fundul curții, la 100 de ani de la nașterea României, neajunsurile sunt acoperite rapid de agheasmă aruncată strategic în patru direcții și de binecuvântările preoților.

Prezența fețelor bisericești este întâlnită la aproape toate evenimentele, face parte din cotidian, de la naștere până la trecerea în neființă. Dacă îți cumperi o casă, chemi preotul, că doar așa poți să locuiești în ea. Îți cumperi o mașină, chemi preotul, doar așa poți fi sub pavăza Domnului, atunci când te afli în trafic. Începe școala, chemi mai mulți preoți, că sunt mai mulți copii, logic, nu?

Preotul spune că dacă îți înscrii copilul la ora de religie, este un act de mărturisire publică a credinței. Interesul este de fapt altul: dacă nu îi speli creierul cât timp e mic, când e deja mare, s-ar putea să nu mai prindă astel de mesaje, şi asta se traduce în mai puțini crezători, deci mai puțini bani pentru biserică.

Pe lângă soborul de preoți, la toate aceste manifestări trebuie să fie prezent și un sobor de politicieni. De fapt... sunt toți o apă și-un pământ. Să nu uităm, mulți dintre cei care i-au votat pe actualii politicieni ai Argeșului, s-au bucurat de calendarele ortodoxe având imprimate pe ele sigla celor trei trandafiri - distribuite enoriașilor din Argeș.

Să ne ajute Dumnezeu! Dacă mai vrea...

PS: în timp ce scriam aceste rânduri, încercam să identific un eveniment, o ceremonie, la care să nu fie prezenți reprezentanții bisericii. Am reușit să identific unul - sper că nu le-am dat vreo idee - căsătoria civilă.

 

Adauga comentariu