Statul român pompează bani în site-uri de știri "copy-paste". Ministerul Românilor de Pretutindeni finanțează o presă inexistentă

De curând, a fost aniversată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, un moment de reflecție asupra a ceea ce mai reprezintă presa într-o societate tot mai instabilă politic și financiar. În timp ce alte institutii media se luptă pentru o informare corecta și numai prin resurse financiare proprii, altele primesc de-a gata echipamente adecvate și finanțare.

Prin contractul nr. D2/1405 (pe care îl puteți consulta PDF icon contract_mrp.pdf) semnat în data de 22.07.2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni - reprezentat de ministrul Andreea Păstîrnac, finanța Asociația Socioculturală “Inimi de Români” din Madrid – Spania, cu suma de 93.000 lei (finanțare nerambursabilă).
Proiectul finanțat este “Platforma de știri US24” (https://usd24.ro)
Conform contractului, perioada de derulare a proiectului a fost mai 2017 – octombrie 2017.

Asociația Socioculturală “Inimi de Români” declară că aceasta “a fost creată pentru a implementa proiecte socioculturale ce vizează românii din diaspora, printre care și menținerea contactului permanent cu realitățile din România, astfel încât aceștia să nu își piardă legăturile cu plaiurile natale.”
Tot ce am găsit despre această asociație - despre care românii din diaspora nu au auzit niciodată, se rezumă la faptul că o are ca președintă pe Monica Paula Cucu, fostă secretară a PSD Diaspora.

Care este legătura între acest site USD24.ro (intitulat platformă de știri) care are un aspect jalnic, care publică exclusiv conținut preluat de pe alte portaluri (ex.: Agerpress.ro, Romaniatv.net) și asociația „Inimi de Români”?
Singura legătură este faptul că proiectul respectiv trebuia depus de către o asociație din diaspora, iar cei de la aceasta asociație, având o inimă mare, i-au ajutat pe cei de la USD24.ro (ori s-au ajutat reciproc), depunând acest proiect.
Foarte interesantă este descrierea proiectului “Platforma de știri US24”. La capitolul “Necesitatea proiectului și rezultatele scontate” se precizează: “USD24 nu va pleca de la 0 ca și flux de cititori, în afară de promovările care se vor face pe pagina de facebook, pe siteuri sub forma de bannere pe google sub forma de reclama plătită (toate prinse deja în proiect) știrile scrise de jurnaliști și voluntari vor fi aruncate automat în 2 comunități de români pe care le deținem”

Vă întrebați cum au fost cheltuiti cei 93.000 de lei? 
Simplu, a fost achiziționată tehnică de calcul și accesorii: aparate foto și obiective, lămpi cu leduri, hard disk SSD, sistem de stabilizare, kit reflector, sistem All in One Retina 5k, microfoane și adaptoare, laptopuri (3 bucăți), smartphone (1 bucată).

Este de apreciat că s-a dorit dotarea cu tehnică de calitate. Îti sunt necesare astfel de echipamente pentru a copia știri de pe alte siteuri și a le posta pe propria “platformă de știri”. 
Ceea ce este mai puțin apreciat, chiar condamnabil, este că românii din diaspora n-au beneficiat de minunatele “proiecte socioculturale” realizate cu această aparatură de ultima generație, și nimeni nu i-a văzut pe jurnaliștii de la USD24 sau pe cei de la “Inimi de Români” la vreun eveniment dedicat românilor din diaspora

Se dovedește astfel, ca strategia pentru relațiile cu românii de peste hotare 2017-2020 a Ministerului Românilor de Pretutindeni, ramâne una doar la nivel declarativ "Este important ca politicile, programele, proiectele și acțiunile ce vor alcătui noua strategie să fie rezultatul unui proces inclusiv, transparent, de consultare a societății, la care să participe cu deosebire cei cărora le sunt adresate acestea.”

Adauga comentariu